ref: refs/heads/v3.0

Yeni Doğan Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Yeni Doğan Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?
2 Şubat 2023 08:58
157

Yeni doğan bebeklerde alerji, ancak anneler tarafından yapılacak gözlemler ve doktor tarafından konulacak son teşhis ile çözüme ulaşacaktır.

 

Vücudun bağışıklık sisteminde oluşan bozukluğundan kaynaklanan alerji, kısa sürede etkilerini göstererek olumsuz durumları beraberinde getirmektedir. Bebeklerde bu durum normalden ağır geçmektedir. Bu sebepten dolayı ebeveynlerin dikkatli olmasında ve bebeklerini gözlemlemesinde fayda vardır.

Vücutta farklı etkiler oluşturan alerji kimi zaman burun akıntısıyla ortaya çıkarken kimi zaman huysuzluk gibi durumlarla kendini belli etmektedir. Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklarla mücadele etmesini sağlarken alerji gibi durumlarda etkini yitirmektedir. Bu durumda oluşan olumsuzları gidermek için doktora gitmeyi ihmal etmeyeceksiniz. Aynı zamanda yeni doğan bebeğiniz henüz savunmasız olduğu için size ihtiyaç duyacaktır. Bebeğinizin vücudu daha fazla olumsuz durumlara neden olmadan tedbir almanız iyi olacaktır. Alerji belirtileri kusma, bulantı, karın ağrısı, ishal, öksürük, burun akıntısı veya burun kaşıntısı şeklinde ortaya çıkabilir. Bu gibi olumsuz durumları çok sık yaşamaya başladıysanız bebeğinizi doktora muayene ettirmeniz gerekebilir.

 

Yeni Doğan Bebeklerde Alerji Nasıl Teşhis Edilir?

Böyle bir durumdan şüphe ediyorsanız yapmanız gereken ilk işlem doktorunuza  gitmek olacaktır. Birden fazla alerji testi bulunurken sağlıklı ve doğru olan test bebeğinize uygulanacaktır. Deri testi veya kan testi ile yenidoğanın neye karşı alerjisi olduğunu tespit edebilirsiniz. Ayrıca şüphelendiğiniz bir durum bulunuyorsa belirtmeniz de fayda vardır.

 

Yeni Doğan Bebeklerde Alerji Belirtileri Nasıl Geçer?

  • Oluşan alerji durumu gidermek için bebeğinizin yattığı yatağı ve yastık kılıflarını sık sık yıkamanız gerekecektir. Böylece oluşan tozların etkilenmesini de önlemiş olacaksınız.
  • Bebeğinizin çamaşırlarını yıkarken kullanacağınız çamaşır deterjanının hipoalerjenik olmasına özen gösterin.
  • Evcil hayvan besliyorsanız bir süre aynı odada bulundurmamaya gayret edin. Böylece evcil hayvanlar için ayrı bir oda hazırlayarak hem onları düşünecek hemde bebeğinizin kedi veya köpeğe karşı olan seyrini gözlemleyeceksiniz.
  • Özellikle ilk 6 ay alerjik durumların oluşmasını önlemelisiniz. Çünkü yeni doğan bebekte neden alerji olduğunu bu dönemde anlamak güçtür.
  • Bebeğinizi anne sütüyle beslemeye gayret edin. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan besin kaynaklarını bebeğinize ileteceksiniz.
  • Evinizde sigara içmeyin. Tozlu olan alanlardan ve küflü bölgelerden uzak tutarak temiz bölgede yaşam alanı oluşturun.

 

Yeni doğan bebeklerde alerji çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kimi zaman toza karşı alerji oluşurken kimi zaman gıda alerjisi kimi zaman ise polene karşı alerji oluşmaktadır. Tüm durumlarda erken teşhis oldukça önemlidir. Yeni doğan henüz çok küçük olduğu için sıkıntısını ebeveynlerin anlaması mümkün olmayabilir. Doktorunuza giderek  çözüm bulabilir, kısa sürede bağışıklık sistemini güçlendirerek alerji gibi  durumların yok olmasını sağlayabilirsiniz.

“Bu yazının tüm kullanım hakları bize aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Bu Yazımızı da okuyun:

Bebeklerde Burun Akıntısı ve Nezle

Yeni Doğan Bebeklerde Alerji

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.