Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilirlik Nedir?
26 Ocak 2023 12:20
173

Devam eden tüketime ve azalan kaynaklara rağmen aynı çeşitte üretimin devamını sağlayarak hayatın devamlılığını sağlamak için yapılan çalışmalardır. Gelecekte dünyada var olacak tüm canlılara ve nesillere yeterli kaynak ve doğru ekolojik koşullar bırakabilmemiz için sürdürülebilirlik kavramı hayatımıza demir atmalıdır.

Bu nedenle 1983 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan raporla, hızlandırılmış tüketimin bizi nereye götürdüğünü ve nereye götürebileceğini, önlem alınmadığı takdirde gelecekte bizi ve gelecek nesilleri neler beklediğini ortaya koydu. Ve sadece 1 yıl sonra Antarktika’da oluşan ozon deliğinin insan yapımı olduğu anlaşıldı.

İhtiyaçlarımıza yetecek kadar kaynak kullanarak, bu kaynakları israf etmemeye özen göstererek ve doğru kullanarak geleceğe daha iyi ve adil bir dünya bırakabiliriz. İstismar sonucunda kaynaklar neredeyse tükenmek üzere olsa da bundan sonra göstereceğimiz titizlik ve doğru davranışla kaynakların yenilenmesini ve çoğalmasını sağlayabiliriz.

Ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklanan sorunlar uzmanlar tarafından geleceğin sorunları olarak sıklıkla dile getirilmiş ve tartışılmaya devam etmektedir. Ama 2000’li yıllardan itibaren iklim değişikliği, eriyen buzullar gibi birçok örnekle artık sadece dinlemiyor, yaşananları ve olacakları da görüyoruz.

Sürdürülebilir yaşam felsefesi, en küçüğünden en büyüğüne, bireyden devlete herkesin dikkat etmesi gereken bir konudur. Geri dönüşüm, ileri dönüşüm, bilinçli tüketim ve sıfır atık gibi tüm kavramların tam olarak işlemesi sürdürülebilirliği sağlar.

 

Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Neler Yapabilirsiniz?

Sürdürülebilir yaşam herkesin benimsemesi gereken bir felsefedir. Sürdürülebilir yaşam yalnızca temiz bir çevre veya doğa demek değildir. Birçok gerekliliği bir arada barındırır.

Sürdürülebilir bir yaşam için neler yapılabileceğini aşağıda listeledik.

  • Geri dönüştürülebilir ürünleri tüketebilir, çöplerinizi ayrıştırarak geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz
  • Atık yağ, pil gibi çevreyi kirletebilecek ürünlerin sorumlu kurumlara ulaşmasını sağlayabilirsiniz
  • Tek kullanımlık plastiği hayatınızdan çıkartabilirsiniz
  • Kullanılmış eşyaları satın alarak çöpe dönüşmelerini engelleyebilir ve sahip olduklarınızı atmak yerine dönüştürmeyi seçebilirsiniz
  • Evde yapabileceğiniz her türlü ürünü yaparak fazla tüketimin ve fazla paketlemenin önüne geçebilirsiniz
  • Tek kullanımlık ve zararlı ürünler yerine uzun süreli kullanıma uygun ürünleri tercih ederek, alışveriş yaparken paketleme ve taşıma ürünleriniz için, mutfağınızdaki paketleme ürünleriniz için kullanabilirsiniz
  • Daha dikkatli ve kullanabileceğiniz kadar alışveriş yaparak israfın önüne geçebilirsiniz
  • Daha dikkatli davranarak gereksiz su, elektrik ve doğalgaz tüketiminin önüne geçebilirsiniz
  • Bireysel araç yerine mümkün olduğunca toplu taşıma ya da bisiklet kullanmayı tercih edebilirsiniz
  • Güneş ve ısı koruma seçenekleri verimli bir şekilde kullanılabilir
  • Ağaçlandırma çalışmalarına katılabilirsiniz

 

Çocukları Duyarlı Hale Getirmek

Atalarımız ağacın ıslanınca eğildiğini söylemişler. Çocuklar küçükken hem daha basit alışkanlıklar edinirler hem de daha kalıcı alışkanlıklar edinirler. Bu dönemde söylediklerimizi davranışlarıyla destekleyen ebeveynler bunu hayat biçimi haline gelir. Sürdürülebilirlik fikri desteklemeye ve tüm çocuklar için gelecek odaklı bir yaşam tarzı oluşturmaya karar verdiyseniz, attığınız her adımı neden attığınızı ve bunun ne anlama geldiğini çevrenizdeki tüm çocuklara anlatmalısınız.

Ambalajlı gıdalar çocuklara, yetişkinlere ve çevreye çok zararlıdır. Bu tür ürünlerin ambalajları çevreyi kirletirken, hem ürün içeriği hem de kirlilik sağlığımızı tehdit etmektedir. Çocuklara bu tür ürünlerden neden uzak durmaları gerektiğini ve tükettiklerinde neler olduğunu anlatmakta etkilidir. Çocuğunuza çöpleri ayırmayı ve atmayı da öğretebilirsiniz. Hazır oyun hamurları yerine evde de oyun hamurlarını birlikte hazırlayabilirsiniz. Renkli olmasını istiyorsanız doğal ve zararsız boyalar kullanabilirsiniz.  Çocuklara neyi yememeleri gerektiğini söylemek yerine neyi neden yemeleri gerektiğini söylemek çok daha etkilidir. Onlara sağlıklı beslenmenin ve sebzelerin faydalarını anlatmak onları ikna etmenizi kolaylaştıracaktır. Daha az oyuncak alabilir, kullanmadıkları oyuncakları alabilir, paylaşmadıkları oyuncakları bağışlayabilirler. Plastik oyuncaklardan ve mobilyalardan uzak durmalısınız. Çok fazla oyuncak çocukların yaratıcılığını olumsuz etkiler, büyümekte olan çocuklar bir kıyafeti sadece birkaç kez giyebilirler. Alışveriş yaparken bu faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Doğumdan itibaren değiştirmek zorunda kalacağınız bebek karyolası, bebek karyolası, çocuk odası, çalışma masası gibi kullanılmış ürünleri tercih ederek hem çevreyi hem de bütçenizi koruyabilirsiniz.

 

Bitki Atıklarıyla Kompost Oluşturun

İlk başta biraz sıkıcı ve karmaşık görünse de zamanla alışkanlığa dönüşecek ve kolaylaşacaktır.  Kompost yapmak için ihtiyacınız olan tek şey sebze, meyve kabukları, fındık kabukları, yumurta kabukları gibi doğal atıklardır. Evet çürüyorlar çünkü kompost yaptığımızda amacımız onları çürütmek.  Toprakla karıştırılan bu doğal gübre toprağı besler ve daha verimli hale getirir. Kendi bahçenizde veya balkonunuzda yetiştirdiğiniz bitkilerde kullanabilir, fazlalıkları ise çevrenizdeki alanlar için kullanabilirsiniz. Topraktan aldığımızı geri vererek döngüyü destekliyoruz. Bunun için balkonunuzda olmasa bile öncelikle bahçenizde uygun bir alan oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz alandaki tüm bitki artıklarını toplayıp çürümesini bekleyeceğiniz için alanın etrafını kokusuz, sineksiz ve böceksiz olacak şekilde hazırlamalısınız. Alanınız hazır olduktan sonra çöp toplamaya başlayabilirsiniz. Bir çöp kutusu gibi, hazır bir kompost kutusu da satın alabilirsiniz. Zaten çöp atıyormuş gibi sebze atıklarınızı attığınız bir alan olarak kullanılmaktadır. Kompostlanan atığın kahverengi ve yeşil tonlarının aynı olması beklenir. Ancak, başladığınızda olasılıklar olmasa bile endişelenmeyin. Biriktikçe ve zamanla doğal döngüde dengelenecektir.

Odanızın nemine göre 3-4 günde bir karıştırmanız ve havalandırmanız yeterlidir. Bundan sonra, tek yapmanız gereken bunun olmasını beklemektir. Arada kuruyorsa çürümeyi sağlamak için yeşil oranını arttırabilir ve çöpünüz yoksa nemlendirebilirsiniz. Atığınız çürür, ancak aşırı ıslanma doğal çürümeyi önlediğinden kompost oluşmaz. Su oranını dikkatli bir şekilde ayarlamalısınız. Çürüme tamamlandığında kompost yapı oluşacak ve kötü koku kalmayacaktır. Kompostunuz toprağa karışmaya hazır.

 

Sürdürülebilirlik Bileşenleri

Sürdürülebilirlik kavramı 3 temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar ekonomik büyüme, çevre koruma ve sosyal gelişmedir. Tüm bu bileşenler düzgün çalıştığında, sistem düzgün çalışıyor demektir.  Kaynakların doğru kullanımının yanı sıra yenilenmelerini desteklemekte sürdürülebilirliği sağlar.  Bugün attığımız adımlarla geleceği kurtarabiliriz.

Kelimenin tam anlamıyla alırsak, sürdürülebilir bir fenomen hem şimdi hem de sonsuza kadar var olabilen bir olgudur. Bu bir denge gerektirir. Kaynakları tüketmemek için kullanmamaya çalışmak günümüzde hayatı zorlaştırmakta ve arzın sonunda imkansız hale getirmektedir. Kaynakları gereğinden fazla kullanmak ve sürekliliğini sağlayacak önlemleri almamak, gelecekte yaşamayı imkansız kılıyor. Aslında milyarlarca yıldır var olan ve her koşulda kendini aşan doğa kendi döngüsünde oldukça yeterlidir. Korku tuzağına düşmek yerine hayatımızı düzene sokarak ve onun doğal sürecini destekleyerek geleceği kurtarabiliriz. Sürdürülebilirliği desteklemek için ilk başta zor ve karmaşık görünen yaşam tarzı zamanla doğal alışkanlıklara dönüşerek hayatımızda ve hayatımızda kolaylaşacaktır.

Bunu da okuyun: Aşırı Teknoloji Kullanımının Zararları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.