Evde Domates Yetiştirme

Evde Domates Yetiştirme
Bir bitkiyi en başından yani tohumdan bir meyve ya da sebzeye dönüştürmenin, gelişimini görmenin zevki bir başkadır. Helede kendinizin tohumdan ürettiğiniz fidelerin gelişip meyve verdiğini görmek tadına ve kokusuna varmak istiyorsanız tohumdan başlayarak adım adım adım nasıl yetiştireceğinizi anlatacağız.
Tohumdan Domates Fidesi Üretimi
Domates tohumu alırken dikkat etmemiz gereken şeyler. Ö ncelikle tohum seçiminde en önemli husus GDO suz kaliteli tohum bulmakla başlamalısınız. Tohumları bir saksıya ya da yetiştirme kitine ekmekle başlayalım. Hazır toprak ve bahçe toprağı karıştırarak hazırlayacağınız karışımı saksı ya da çimlendirme viyollerine doldurup tohumları yerleştirin.
(Domates sıcak seven bir bitki olduğundn ortam sıcaklığının 18 derecenin altında olmamasına dikkat edinin.) Üzerine bir cm kalınlığında toprak serperek karanlık ve nemli bir ortamda çillenmeye bırakabilirsiniz. Tohumlar çimlenmeye başladığında aydınlık ve güneş gören bir yere alıp büyümeye bırakacaksınız.
Saksıd Domates Fidesi Yetiştirme
Domates fidelerin 10-15 cm kadar büyüdüğünde şaşırrtma işlemi yapılmalıdır. Şaşırtma işlemi için domates fidelerinin dikkatlice topraktan çıkarılarak başka bir toprağa ya da nerede yetiştirecekseniz saksıya ya da bahçeye olabilir ekilmelidir. Domates sitillerinin ekilmesindeki en önemli husus ekim şeklidir. Bahçede önceden hazırladığınız yerde derin bir çukur kazarak yanmış hayvan gübresi bir avuç kadar koyup üzerine toprak örtün ve çukurun içerisini suyla doldurun domates fidelerini kökünden yapraklarının başladığı yere kadar yerleştirip toprrakla kapatıp can suyu verin.
Fidelerin derin ekilmesi kök ve yapraklara kadar olan kısımlarında köklenmesi ve toprakta bulunan vitamin minerallere daha kolay ulaşması, daha sağlam ve daha sağlıklı bir kökle gövdenin daha güçlü ve daha sağlıklı büyümesi için en ideal ekim şeklidir. Fideleri ilk bir hafta içerisinde hergün sulayın. Bir haftanın sonunda toprağın kenarlarda yetişen yabani otlardan temizlemek için ilk çapasını yapın. İlk yapılan çapa hem zararlı otlardan kurtulmak hem de toprağın havalandırılması bitkilerin daha sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır.
Bahçede Domates Ekimi
Domates fideleri çicek açana kadar en az haftada bir kere olmak kaydıyla çapalanmalıdır. Artık fideleriniz belli bir büyüklüğe geldiğinde yapraklar arasında ilk çiçek tomurcukları görünmeye başlayacaktır. Çiçeklerin açmasıyla ilk meyve taslakları oluşmaya başlayacaktır. Eğer domatesinizi saksıda yetiştirecekseniz çiçeklerin döllenmesi için açık bir balkon seçilmeliki döllenmeyi sağlayan kelebek ya da böcekler tozlaşmayı sağlasın.
Eğer kapalı balkon ya da ev içerisinde pencere önünde yetiştirecekseniz yapmanız gereken şey fideler çiçek açtıklarında açan çiçeklerden birini kopararak diğer çeçeklere hafifçe sürterek tozlaşmanın gerçekleşmesini kendiniz sağlamalısınız yoksa çicekler meyve vermeden kuruyup giderler. Bahçeye ekilen domates filederinde bu işlemi doğa kendiliğinden halledecektir. Doatesler artık belli bir büyüklüğe gildiğinde meyvelerin ağırlığını taşıyamayacağından fidelerin desteklenmesi lazımdır.
Fideleri bağlamak için yanına bir çubuk dikebilir ya da bir iple fideleri bağlayıp yukarıdan desteklere bağlayabilirsiniz.
Birkaç ay önce elinizin içindeki küçücük bir çekirdek iken şu anda yenmeye hazır bir domatesin verdiği hazı hiçbiryerde bulamazsınız. Doğallığı, kokusu, tadı ve en önemlisi de tamamen sizin emeğinizle yetiştirilmiştir.
Afferim Asişş