Dinlendirici Enstrümantal Müzik Dinle

Dinlendirici Enstrümantal Müzik Dinle
Müziğin önemli bir türü olan ve insanlara huzur ve mutluluk sağladığı araştırmalar ile kanıtlanmış enstrümantal müzik, son günlerde gerek etkileri ile gerekse yeni modern tarzdaki çeşitleri ile sıkça karşımıza çıkmaktadır. Dinlendirici ve rahatlatıcı etkisi ile bildiğimiz, ruhumuzu besleyen ve müzik tutkunlarının listelerinde sıkça rastlanan enstrümantal müzik türünü daha detaylı incelemeye ne dersiniz?
Enstrümantal Müzik Nedir?
“Enstrümantal” alet, araç anlamına karşılık gelen İngilizce kökenli “instrument” kelimesinin müziğe uyarlanması sonucunda elde edilmiş bir terimdir. Türkçede ise Fransızca telaffuzu ile kullanılmaktadır. Fon müziği olarak da karşımıza çıkan enstrümantal müzik, sadece ezgisi olan ve herhangi bir söz ile seslendirilmeyen müzik türüdür. Genellikle bir şiir ve hikâye okumalarında, arka planda enstrümantal müzik tercih edilir.
Enstrümantal Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Enstrümantal müzik türünün ilk örnekleri Barok müzik döneminde ortaya çıkmıştır. Kısa bir süre sonra Rönesans döneminde ise enstrümanlar rafine edilmiş ve vokal müzik ile enstrümantal müzik az da olsa birbirinden ayrılmıştır. 17. ve 18. yüzyılın başlarında vokal ve enstrümantal müzik tamamen birbirinden ayrılmış ve enstrümantal müzik gerçek anlamda örneklerini vermeye başlamıştır.
Enstrümantal Müziğin Faydaları Nelerdir?
Sözlerin duyguları anlatmak için o kadar da gerekli olmadığını bize kanıtlayan enstrümantal müziğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Vücut dinginliğini arttırır
Yapılan araştırmalar, Enstrümantal müziğin insanları sadece ruhsal olarak değil fiziksel olarak da ağrılarını azaltıp rahatlamalarını sağladığı yönündedir.
Stresi azaltır
Enstrümantal müziğin ruhu dinlendirici ve gevşetme etkisi psikolojik olarak rahatlamamızı ve stresten uzaklaşmamızı sağlamaktadır.
Bilişsel işlevi geliştirir
Enstrümantal müzik daha akılcı çalışmalar yapmamıza da yardımcı olabilmektedir. Örneğin, bir görev üzerinde çalışırken bunu hafif enstrümantal bir müzik eşliğinde yapmak, çalışmamızın daha güzel olmasını sağlayabilir.
Hafızayı kuvvetlendirir
Pek çok öğrenci ders çalışırken müzik dinlemekten keyif alır. Bu bazı kişilerde hafızayı geliştirirken, bazılarında ise hoş bir dikkat dağıtıcı olup ders çalışma motivasyonunu arttırmaktadır.
Uyku düzenini sağlar
Araştırmalar, uyumadan önce dinlenilen hafif enstrümantal müziklerin uykuya daha iyi dalmamıza yardımcı olduğunu göstermektedir. Özellikle uyku bozuklukları tedavisinde hafif müzikler dinlemenin etkili bir çözüm olabileceği örneklerle kanıtlanmıştır.
Motivasyonu güçlendirir
Örneğin egzersiz yaparken hızlı tempolu bir müziğin dinlenmenin hem motivasyonu hem de yapılan egzersizden alınan keyfin daha çok artmasını sağlamaktadır.
Psikolojik tedavilerde kullanılır
Araştırmacılar, müzik ile yapılan terapilerin depresyon dahil olmak üzere çeşitli ruhsal bozukluklar için etkili bir tedavi yöntemi olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca bunama, inme ve parkinson gibi nörolojik durumlardan muzdarip hastalarda, depresyon ve anksiyetenin azalmasında etkili olmuştur.
Moralimizi yükseltir
Müziğin bilinen en büyük faydalarından birisi de insanları mutlu etmesidir. Yapılan araştırmalar müziğin uyarılma ve duygu durumu değişikliği ile ilgili önemli etkileri olduğunu göstermiştir.
Dinlendirici Enstrümantal Müzik Önerileri
Tatilde, yolculukta, çalışırken ya da kendimizi kötü hissettiğimiz bir anda şu müzikleri dinleyip birazcık da olsa ruhumuzu gevşetip huzur bulabiliriz, ne dersiniz?
- Vangelis – Antarctica Echoes
- Paco de Lucia – Entre dos Aguas
- Café del Mar 12 / Jo Manji – Lazy Loungin
Bu birbirinden güzel öneriler içinden siz de ruhunuza hitap edeni seçip gününüzü güzelleştirebilirsiniz.
Şu da ilginizi çekebilir:
Hayatta Nasıl Mutlu Olabilirim