ref: refs/heads/v3.0

Bebeklerden Topuk Kanı Neden Alınır?

Bebeklerden Topuk Kanı Neden Alınır?
4 Şubat 2023 19:49
190

Yeni doğan bebeklere uygulanan tarama testlerinden biri olan topuk kanı, bebekte oluşan metabolik bozuklukları hızla tespit etmek amacıyla uygulanır. Tedavilerin zaman kaybetmeden kapılması için rutin bir şekilde bebeğe uygulanan testler, önem arz etmektedir. Bu testleri aşı takvimlerinde görebilir ve takip ederek düzenli bir şekilde topuk kanı aldırabilirsiniz.

Bebekten Topuk Kanı Alma Sebebi Nedir?

Yeni doğan bebeklerin hastaneden çıkmaya yakın alacağına topuk testi uygulamasında önemli sonuçlar ile karşılaşma riskiniz yüksektir. Doğum oluştuktan sonra bir hafta içinde mutlaka bebeğe bu test uygulanmalıdır. Bu testin yapılmasındaki zaman belirlenirken, bebeğin durumu oldukça önemlidir. Yeni doğan bebek, proteinli gıdalar tüketmeye başlayarak gelişim sürecini aktif hale getirir. Doğumdan sonra 3-4 gün içinde topuk testi yapılmalı ve bu süre bir haftayı geçmemelidir.

 

Topuk Kanı Kim Tarafından Nasıl Alınır?

Topuk kanı alınırken özel filtre kağıtlar kullanılır. Aynı zamanda bebeğin topuğunda kan alınır. Tarama için özel filtre kağıtları kullanılırken, bu kağıtlara ad, soyad, adres ve telefon eksiksiz bir şekilde yazılır. Bebekten alınan kan örneği laboratuvar ortamına gönderilir ve steril ortamda test edilir. Tarama sonuçlarında negatif ve pozitif olmak üzere olumlu ve olumsuz iki sonuç çıkmaktadır. Sonucun negatif çıkması bebeğinizde hastalık olmadığını ifade eder. Normal olarak çıkan sonuçları kabul eden bebeğe herhangi bir bildirim yapılmaz ve işlem uygulanmaz.

 

Test sonucu pozitif çıkarsa bebeğe tekrar topuk testi yapılır ve sonuçtan emin olunmaya özen gösterilir. Çıkan sonuç yine pozitif ise tedavi süreci başlangıç gösterir. Yapılan test sonuçları genellikle üç hafta içinde belli olmaktadır. Aynı zamanda belli olan test sonuçları bebeğin ebeveynlerine bildirilir ve gerekli olan bilgilendirme işlemi yapılır. Topuk kanı testi her hastane de uygulanan bir tarama testidir. Bebeğin gözleri dünyaya açıldığında yaşamın ilk haftasında tarama testi yapılır ve sonuç beklenir.

 

Yapılan bu uygulama ile birçok hastalık erken yaşta önlenebilmektedir. Alınan testlerde kan miktarı yetersizse, sonuç ortaya çıkmaz ve bebekten tekrar kan alınır. Topuk taraması bebeğinizde oluşan aksi bir durumu ortaya çıkarabilir. Yapılan bu test erken tanı niteliği taşıyarak oluşacak rahatsızlıkların önlenmesini sağlar. Tanı konulduktan sonra düzenli aralıkla doktorunuza bebeğinizi muayene ettirecek ve ilk tedaviye beslenmeyle başlayacaksınız.

Bu yazıya da bakın:

Yeni Doğan Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Burun Akıntısı ve Nezle

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.