ref: refs/heads/v3.0

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur
3 Şubat 2023 11:19
143

Bebeklerde çıkan pamukçuk ya da bir diğer bilinen adı ile ağız aftları, dudak kısımlarında çıkabildiği gibi, ağız içerisini saracak şekilde, yanak bölümlerinde, boğaz kısmında ve dilde görülebilmektedir. Fakat, bebeklerde pamukçuk ile karşılaşıldığı zaman bu durumun kesinlikle dudak, yanak ya da çene kısmında görülen ve uçu virüsünden kaynaklanan yaralar ile karıştırılmaması gerekmektedir.

Öncelikle bilinmelidir ki, pamukçuk kesinlikle bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Yetişkinlere göre bebeklerde daha çok görülen pamukçuk, kimi zaman genetik durumlardan da kaynaklanmaktadır. Örnek verecek olursak; oral aftlar ile en çok karşılaşılan behçet hastalığı, anne ya da babalardan birisinde bulunuyorsa, bebeklerinde pamukçuk çıkma olasılığı bir hayli fazladır.

Bebeklerde Pamukçuk Niye Çıkar?

Bebeklerde neden bu tarz bir rahatsızlığın ortaya çıktığına dair kesinleşmiş bilimsel bir makale henüz yayınlanmamıştır. Fakat, bebeklerde pamukçuk oluşumu ile ilgili, birçok faktör bulunmaktadır. Bunlara bakıldığında;

  • Dengesiz Beslenme

Eğer beslenmede B12 vitamini, folik asit ve demir tüketimi eksik kalıyorsa, bu durumda pamukçuk çıkma ihtimali son derece yüksektir.

  • Alerjik Durumlar

Eğer bebeklerde herhangi bir besine karşı alerji durumu ortaya çıkmışsa, bu durum pamukçuk oluşumuna neden olabilir.

  • Stres, Korku ve Endişe Durumları

Bebeklerin neleri stres yaptıkları her ne kadar anlaşılmasa da, onların bir şeyden korkması ya da endişe duyması, ağız içi ve ağız çevresinde aft oluşumunu tetiklemektedir.

Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizde pamukçuk olup olmadığını anlamanız için, şu konulara dikkat etmeniz yeterli olacaktır. İşte pamukçuk belirtileri;

  • Pamukçuk, acı veren kırmızı renkteki yaralardır. Bebeğinizin ağız içi ve çevresinde bu tarz bir yara bulunuyor ve şişkinlik varsa, pamukçuk oluşumu olabilir.
  • Pamukçuk oluşumu başladıktan sonra, kırmızı aft yaraları, üzerinde sarımsı bir doku halini alacaktır.
  • Pamukçuk kimi zaman tek kimi zaman ise koloniler halinde ortaya çıkar.
  • Bebeklerde pamukçuk için teşhis koymakla yükümlü olan kişiler ise; diş hekimleri ya da çocuk doktorlarıdır.

Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?

Oluşan pamukçukların giderilebilmesi için, geleneksel yöntemlerin yanı sıra, bazı mantar önleyici ilaçlar da kullanılmaktadır. Anne adayları, genellikle evde yapılacak karışımları tercih etmektedir.  Bu karışımlardan en sık kullanılanı ise şu şekilde hazırlanmaktadır.

Pamukçuk karışımı için 120 gramlık suyun içerisinde karıştırılmış 1 çay kaşığı kadar karbonat ve 1 çay kaşığı kadar tuz yeterlidir.  Bunun yanı sıra, sirkeli su, siyah çay ya da yoğurt kullanılarak da, bebeklerde pamukçuk önlemeye yönelik davranışlarda bulunulmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.