ref: refs/heads/v3.0

Bebeklerde Morarma Neden Olur? Morarmada Ne yapmalıyız?

Bebeklerde Morarma Neden Olur? Morarmada Ne yapmalıyız?
22 Şubat 2023 08:21
170

Bebeklerde morarma çoğu zaman aniden oluşan ağız yolu ile aldıkları besinlerin ya da kusmuklarının solunum sistemlerine kaçması ile oluşmaktadır.

Morarmanın sebepleri ise geçici ya da devamlı kirli kanın miktarındaki artışı göstermektedir. Bebeğinizin sık sık ağladığı ve ağladığında da morardığını gördüğünüzde mutlaka hekiminize durumu anlatmanız gerekmektedir.

Bebeklerde Morarma Sebepleri ve Morarma Sırasında Yapılacaklar

Yeni doğan bebeklerde kilo almama ve morarma durumları ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Enfeksiyon ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların habercisi olan bu belirtiler bebeğinizde görülüyorsa mutlaka vakit kaybetmeden bir hekime göstermeniz gerekmektedir.

Bebeklerde Morarma Anında Neler Yapılabilir?

Bu durumlarda panik yapmadan bebeğinizin başını aşağıya getirerek sırtına hafif darbeler ile yabancı cismin çıkmasına yardımcı olmalısınız.  Bebeklerde morarma belirtilerinden bir diğeri ise kalp ve damar sistemlerinde anormalikler olması durumu, iltihabi myokarditler ya da ağır akciğer iltihaplanmaları, zatürre ile devam eden kalp yetmezlikleri, kalp çarpıntıları ve karaciğerde büyüme gibi sebeplerden dolayı da görülmektedir. Bebeğinizde takip ettiğiniz morarma belirtilerinde hekiminizi mutlaka bilgilendirmeli ve gerekli testleri yaptırarak bu durumun sebeplerini araştırmalısınız. Bebeğinizin çok iyi bir gözlemcisi olmalısınız. Bebeğiniz acıkmış ve bu durumunu ağlayarak anlatabilmektedir.

Bir süre sonra ağlaması devam ettikte sonra nefsi yetmeyip morarabilmektedir. Bu durum anneleri korkutsa da bebeğinizin ihtiyacını karşıladığınızda geçebilmektedir. Fakat bazı durumlarda anne ve babalarının korkması yerinde bir hareket olmaktadır.

 

Bebeğinizin eğer üç saate kadar ağlıyor ise ve ağlamaları ile beraber morarmalarda görülüyor ise bebeğinizin durumunun kolik olma ihtimali fazladır. Kolik bebekler dizlerini karınlarına çekerek durmaktadırlar ve bükülerek yatmaktadırlar. Bu durum bebeğinizde görülüyor ise bebeğinizde aşırı gaz olma ihtimalini yüksek göstermektedir.

Böyle durumlarda bebeğinize huzur verebilecek sessiz bir ortama götürmelisiniz. Anne babanın da öncelikle sakin olması gerekecektir ki bebeğinizi sizin sakinliğiniz ile huzur bulmalıdır. Gaz için iyi gelebilecek bir yağ ile bebeğinize gaz masajı uygulamalısınız ve gaz çıkarmasın yardımcı olmalısınız. Gazını çıkarabilen bebek bir süre sonra sakinleşip rahatlamaya başlayacaktır.

 

Bebeğiniz ağlıyor, morarıyor ve bunun yanında kilo kaybediyor ise bu durumu hemen bir hekime bildirmelisiniz.

Bebeklerde morarma kilo kaybıyla beraber ciddi sorunlar doğurabilmektedir.  Bazı durumlarda kalp sorunları ve akciğer ile ilgili bir sorun morarmasına sebep olmaktadır.

Bu yazımıza da bakın:

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Tedavisi

Yeni Doğan Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?

Yeni Doğan Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.